CDN یا Content Delivery Network یا «شبکهی میزبان منابع» مجموعهای از سرورهای تحت وب است که وظیفهی میزبانی فایلهای ایستا مانند فایلهای CSS، JS، و تصاویر را بر عهده دارند.
cdn - content delivery network
گاهی ممکن است برای نامگذاری این گونه سرورها از عبارت «سرور ابری» نیز استفاده شود.
چرا از CDN استفاده میکنیم؟
مجموعهای از سرورها که وظیفهی میزبانی محتواهای ایستا به مشتریان سایت شما را بر عهده دارند به یک یا چند مورد از دلایل زیر مورد استفاده قرار میگیرند
شیوهی استفاده از CDN چگونه است؟
CDNها با روشهای گوناگونی به خدمترسانی مشغول هستند. روشهای اصلی عبارتند از:
یکی از محبوبترین و جدیدترین روشهای استفاده از خدمات CDN استفاده از روش چهارم یا سرورهای واسط ابری است. به عبارت دیگر سرور ابری میان سرور اصلی شما و مشتری قرار میگیرد. این کار با تنظیم DNS به انجام میرسد. در این شرایط مشتری تمامی درخواستهای خود را به سرور ابری ارسال میکند. سرور ابری فایلهای ایستا را تا مدت معینی به صورت ایستا نگهداری میکند و بدون اینکه سرور شما را آگاه کند خود محتوای درخواست شده را به مشتری میفرستد. تنها درخواستهایی که محتوای متغیر داشته باشند توسط این سیستم شناسایی میشوند و به سرور اصلی شما منعکس میگردند.
مزایای دیگر CDN چیست؟
علاوه بر موارد استفادهای که در مورد CDNها گفته شد، این سیستمها مزایای دیگری را نیز در اختیار صاحبان سایتها قرار میدهند. از مهمترین این مزایا میتوان به لایههای امنیتی و جلوگیری از حملات هکرها به ویژه حملات DDOS اشاره کرد. این سرورها با قدرت فوقالعاده بالا و با تنظیمات امنیتی پیشرفته، به عنوان یک لایهی محافظ در برابر سرور شما قرار میگیرند و تنها درخواستهای ایمن را به شما ارسال میکنند.
از مزایای دیگر CDN میتوان به کاهش چشمگیر هزینههای میزبانی و نیاز به سرورهایی کمقدرتتر برای پاسخگویی به حجم بیشتری از درخواستها اشاره کرد. فایلهای ایستا به دلیل حجم بیشتر، مقدار قابل توجهی از توان و پهنای باند سرورها را به خود اختصاص میدهند. با کاهش بار این منابع از روس سرور اصلی، توان بیشتری برای انجام پردازشهای اصلی روی میزبان باقی خواهد ماند.
سرویسهای تجاری و رایگان CDN
شرکتهای متعددی به ارائهی خدمات میزبانی ابری یا میزبانی CDN میپردازند. برخی از این سیستمها رایگان، و برخی تجاری هستند. سیستمهای تجاری نیز به شیوههای متنوعی هزینهی خدمات ارائه شده را از مشتری دریافت میکنند. برخی به ازای پهنای باند مصرف شده، برخی با دریافت مبلغی ماهیانه و برخی به صورت ترکیبی این مبالغ را از شما دریافت میکنند.
از مشهورترین ارائه دهندگان این خدمات میتوان به آمازون، و CloudFlare اشاره نمود.
برخی میزبانهای داخلی نیز به تازگی این گونه خدمات را به مشتریان داخلی ارائه مینمایند.